Subota, 28. novembar/studeni 2015, 12:17 CET

Vrhovni sud Hrvatske ponovno o presudi za ubojstvo Pukanića

14.01.2013
Vrhovni sud Hrvatske  danas je ponovo razmatrao presudu četvorici optuženika kojima su za ubojstvo novinara Ive Pukanića već potvrđene kazne dugotrajnog zatvora (veće od 20 godina), a konačna odluka najvišeg pravosudnog tijela na koju više nema prava žalbe, trebala bi biti objavljena za najmanje mjesec dana.

Za atentat na Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića zagrebački Županijski sud je u novembru  2010. na ukupno 150 godina zatvora osudio šestoricu optuženika. Robert Matanić je kao organizator skupine bio osuđen na 33 godine zatvora, Bojan Gudurić na 30, Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina, Slobodan Đurović na 15 godina, a najveću je kaznu od 40 godina dobio Željko Milovanović, kao izravni počinitelj optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je Pukanića raznijela u središtu Zagreba.

Vrhovni je sud lani u julu  drugostupanjskom presudom trojici povisio kazne za ukupno 15 godina. Đuroviću je kazna povećana za čak deset godina, s 15 na 25 godina. Njega se tereti da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio 1,5 milijuna eura, zbog čega mu se sudi u Beogradu. Uz njega su na optuženičkoj klupi Milovanović i Milenko Kuzmanović.

Guduriću je, pak, kazna povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina. Ostalima je potvrđena prvostupanjska presuda.

Branitelji trojice kojima je povećana kazna odmah su najavili nove žalbe na koje imaju pravo jer su njihovi branjenici osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne veće od 20 godina.
14 januar/siječanj 2013
14 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.