Dostupni linkovi

Karzai: Odluka o imunitetu za američke vojnike do kraja 2013.


Odluka o imunitetu za američke vojnike koji ostaju u Afganistanu iza planiranog roka povlačenja u 2014. bit će donešena do kraja godine, objavio je u ponedjeljak afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

"Pitanje imuniteta trenutno je predmet rasprave i trebat će osam do devet mjeseci prije nego što postignemo sporazum", izjavio je Karzai na konferenciji za novinare u prijestonici Kabulu, nakon povratka sa sastanaka s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu, prenosi Reuters.

Afganistanska vlada obila je početni američki prijedlog po pitanju davanja imuniteta američkim vojnicima, a drugi krug pregovora održat će se ove godine u Kabulu, saopćio je on.

Pregovori bi mogli uključiti afganistansku Loya Jirgu, ili "Veliku skupštinu" političkih i plemenskih čelnika koja razmatra pitanja od nacionalnog značaja, dodao je.

Upitan da li će se sigurnost pogoršati u Afganistanu nakon povlačenja snaga pod vodstvom NATO-a, Karzai je odgovorio: "Nema govora o tome. Afganistan će biti sigurnije i bolje mjesto za život".
XS
SM
MD
LG