Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 03:11 CET

  Sirija optužila Brahimija za pristrasnost

  10.01.2013
  Sirija je u četvrtak optužila međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija kao "krajnje pristrasnog", dovodeći u sumnju koliko dugo zajednički posrednik UN-a i Arapske lige može nastaviti svoju mirovnu misiju.

  Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na Brahimijeve izjave koje je dao dan ranije i u kojima je odbacio ulogu za predsjednika Bašara al-Asada u prelaznoj vladi i praktično je pozvao basističkog čelnika da podnese ostavku, prenosi Reuters. 

  "Ljudi u Siriji govore da je malo predugo da jedna porodica vlada zemljom 40 godina", izjsvio je Brahimi za BBC, misleći na Asada, koji je nasloijedio predsjednički položaj od oca koji je preuzeo vlast u 1970. godini i vladao je 30 godina.

  "Predsjednik Asad mogao bi preuzeti vodstvo u odgovoru na aspiracije svog naroda, umjesto da im se opire", izjavio je alžirski diplomata, nagovještavajući da bi sirijski čelnik trebao otići s vlasti. 

  Ministarstvo vanjskih poslova u Damasku saopćilo je da je veoma iznenađeno Brahimijevim komentarima, koji su pokazali da je on "krajnje pristrasan prema onima koji kuju urote proriv Sirije i njenog naroda".
  10 januar/siječanj 2013
  10 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.