Subota, 29. avgust/kolovoz 2015, 20:52 CET

Merkel: Bez posebnog tretmana za Kipar u pregovorima o zajmu

09.01.2013
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Kipar ne može da očekuje poseban tretman u pregovorima o međunarodnoj pomoći za njegove posrnule finansije.

"Neće biti posebnih uslova za Kipar - mi imamo opšta pravila u Evropi", rekla je Merkel novinarima u Berlinu i dodala da je još daleko kraj pregovora o zajmu Nikoziji.

Kiparski predsjednik Dimitris Hristofjas rekao je prošle sedmice da će odbiti svaki zahtjev kreditora da proda državne kompanije, kao dio međunarodnog paketa pomoći.

Na Kipru će 17. februara biti izbori, a Hristofjas se neće ponovo kandidovati.

Njemačka je najviše od svih zemalja zastupala stav o strogim uslovima u zamjenu za finansijsku pomoć.

Procenjuje se da je kiparskim bankama koje su ogromne gubitke nagomilale jer su kupile državne obveznice prezadužene Grčke, potrebno do 10 milijardi eura finansijske pomoći. To je više od polovine vrijednosti kiparske privrede i previše za Vladu.
09 januar/siječanj 2013
09 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.