Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:26 CET

  Strazbur kaznio Vladu Italije zbog uslova u zatvorima

  08.01.2013
  Zatvori u Italiji, koji su pretrpani i u jadnom stanju, narušavaju osnovna prava zatvorenika, presudio je u sredu Evropski sud za ljudska prava i kaznio Vladu Italije sa 100.000 evra, naredivši joj da u roku od godinu dana poboljša uslove.

  Sud iz Strazbura presudio je u slučaju devetorice zatvorenika iz dva odvojena zatvora, koji su se 2009. žalili da su primorani da ćeliju od devet kvadratnih metara dele sa još po dva zatvorenika. Oni su naveli i da nemaju toplu vodu i osvetljenje.

  Strazburški sud je utvrdio da ti uslovi nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja zabranjuje torturu i ponižavanje.

  Navodeći da nema indicija da je Italija nameravala da ponizi zatvorenike, Sud je utvrdio su oni ipak bili izloženi prekomernim teškoćama.

  Ministarka pravde Italije Paola Severino koja je pre godinu dana, kada je došla na funkciju, obećala reforme zatvorskog sistema, kazala je da je "obeshrabrena", ali ne i iznenađena presudom.
  08 januar/siječanj 2013
  08 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.