Nedjelja, 01. februar/veljača 2015, 09:41 CET

Vijesti

Strazbur kaznio Vladu Italije zbog uslova u zatvorima

08.01.2013
Zatvori u Italiji, koji su pretrpani i u jadnom stanju, narušavaju osnovna prava zatvorenika, presudio je u sredu Evropski sud za ljudska prava i kaznio Vladu Italije sa 100.000 evra, naredivši joj da u roku od godinu dana poboljša uslove.

Sud iz Strazbura presudio je u slučaju devetorice zatvorenika iz dva odvojena zatvora, koji su se 2009. žalili da su primorani da ćeliju od devet kvadratnih metara dele sa još po dva zatvorenika. Oni su naveli i da nemaju toplu vodu i osvetljenje.

Strazburški sud je utvrdio da ti uslovi nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja zabranjuje torturu i ponižavanje.

Navodeći da nema indicija da je Italija nameravala da ponizi zatvorenike, Sud je utvrdio su oni ipak bili izloženi prekomernim teškoćama.

Ministarka pravde Italije Paola Severino koja je pre godinu dana, kada je došla na funkciju, obećala reforme zatvorskog sistema, kazala je da je "obeshrabrena", ali ne i iznenađena presudom.
08 januar/siječanj 2013
08 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.