Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 04:19 CET

Damask ocijenio izvještaj UN-a pristrasnim

04.01.2013
Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je u petak kritikovalo izvještaj UN-a u kome se navodi da je nasilje u Siriji sektaške prirode, saopćivši da je riječ o "nedostatku profesionalnosti" u izradi dokumenta.

Jedina sektaška dimenzija sukoba je strana podrška "naoružanim grupama," prenijela je državna novinska agencija SANA.

Komisija UN-a za istragu o Siriji osnovana u augustu 2011. još nije dobila dozvolu za ulazak u zemlju, uprkos tome što je ministarstvo naglasilo "spremnost" da radi sa stranim istražiteljima.

Odgovarajući na zaključak UN-a da su "čitave" zajednice u opasnosti zbog građanskog rata, ministarstvo je ukazalo na historijsku koegzistenciju različitih etničkih i vjerskih grupa u Siriji navodeći da se režim bori protiv "terorističkih grupa koje se finansiraju iz inostranstva," prenio je AFP.

Damask ističe da je šokantno što Komisija "ne istražuje fatve stranih ekstremista koji pozivaju na napade na različite zajednice u Siriji."
04 januar/siječanj 2013
04 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.