Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:15 CET

  Damask ocijenio izvještaj UN-a pristrasnim

  04.01.2013
  Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je u petak kritikovalo izvještaj UN-a u kome se navodi da je nasilje u Siriji sektaške prirode, saopćivši da je riječ o "nedostatku profesionalnosti" u izradi dokumenta.

  Jedina sektaška dimenzija sukoba je strana podrška "naoružanim grupama," prenijela je državna novinska agencija SANA.

  Komisija UN-a za istragu o Siriji osnovana u augustu 2011. još nije dobila dozvolu za ulazak u zemlju, uprkos tome što je ministarstvo naglasilo "spremnost" da radi sa stranim istražiteljima.

  Odgovarajući na zaključak UN-a da su "čitave" zajednice u opasnosti zbog građanskog rata, ministarstvo je ukazalo na historijsku koegzistenciju različitih etničkih i vjerskih grupa u Siriji navodeći da se režim bori protiv "terorističkih grupa koje se finansiraju iz inostranstva," prenio je AFP.

  Damask ističe da je šokantno što Komisija "ne istražuje fatve stranih ekstremista koji pozivaju na napade na različite zajednice u Siriji."
  04 januar/siječanj 2013
  04 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.