Dostupni linkovi

Vazduh u Sarajevu 6 puta zagađeniji od dozvoljenog



Vazduh u Sarajevu je među najzagađenijim u regionu, a razlog tome je povećano korišćenje uglja lošeg kvaliteta i veliki broj automobila na ulicama, upozorio je Hidrometeorološki zavod Federacije Bosne i Hercegovine.

Sarajlije bi, "ukoliko uskoro ne padne kiša ili ne bude jakog vetra, mogle da imaju velikih problema", rekao je listu Dnevni avaz stručnjak za kvalitet vazduha pri Federalnom zavodu, Martin Tais.

Tolerantna dnevna vrednost najsitnijih lebdećih čestica je 72 mikrograma čestica po kubnom metru, a u Sarajevu je izmereno čak 470.

"Najveći uzrok pojave prašine su automobili", izjavio je Tais.

Prema njegovim rečima, veliki problem je i čadj, odnosno ugalj lošeg kvaliteta, zbog čega je povećana koncentracija sumpordioksida u vazduhu, "što ranije nije bio slučaj".

Na zrak pun vlage i toksičnih materija upozoravaju i zvaničnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i pozivaju gradjane da ograniče kretanje i da preko usta i nosa obavezno stavljaju šal.

Zbog guste magle i smoga smanjena je vidljivost u Sarajevu, zbog čega je otežan avio saobraćaj, a mnogi letovi su poslednjih dana odgođeni.
XS
SM
MD
LG