Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 23:15 CET

  Slovenija priznala sirijsku opoziciju kao predstavnika zemlje

  03.01.2013
  Slovenija je danas priznala Nacionalnu koaliciju sirijske opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

  Iz slovanačke Vlade je saopšteno da je predsjednik Bašar al Asad  izgubio sav legitimitet za nastavak vladanja Sirijom, dok se Nacionalna koalicija pokazala kao povjerenja vrijedan i kompetentan partner u razgovorima sa međunarodnom zajednicom.

  Slovenija smatra da veliki dio odgovornosti za situaciju u Siriji snosi režim u Damasku, te da nasilje i masovna kršenja ljudskih prava moraju odmah prestati, dok se zločini protiv čovječnosti trebaju ispitati, a počinioci moraju odgovarati.

  Odlučeno je da sirijski ambasador u Sloveniji, sa sjedištem u Beču, bude proglašen nepoželjnom osobom.

  Vlada u Ljubljani dala je podršku naporima međunarodnog izaslanika Lahdara Brahimija za okončanje sukoba u Siriji i istakla važnost uloge Savjeta bezbjednosti UN od koga očekuje da razmotri mogućnost da pred Međunarodnim krivičnim sudom bude suđeno za zločine protiv čovječnosti počinjene u Siriji.

  Od početka ustanka protiv režima sirijskog predsjednika, za 21 mjesec je poginulo 60.000 ljudi, navodi se u najnovijem izvještaju UN.
  03 januar/siječanj 2013
  03 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.