Nedjelja, 29. mart/ožujak 2015, 11:23 CET

Vijesti

Slovenija priznala sirijsku opoziciju kao predstavnika zemlje

03.01.2013
Slovenija je danas priznala Nacionalnu koaliciju sirijske opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Iz slovanačke Vlade je saopšteno da je predsjednik Bašar al Asad  izgubio sav legitimitet za nastavak vladanja Sirijom, dok se Nacionalna koalicija pokazala kao povjerenja vrijedan i kompetentan partner u razgovorima sa međunarodnom zajednicom.

Slovenija smatra da veliki dio odgovornosti za situaciju u Siriji snosi režim u Damasku, te da nasilje i masovna kršenja ljudskih prava moraju odmah prestati, dok se zločini protiv čovječnosti trebaju ispitati, a počinioci moraju odgovarati.

Odlučeno je da sirijski ambasador u Sloveniji, sa sjedištem u Beču, bude proglašen nepoželjnom osobom.

Vlada u Ljubljani dala je podršku naporima međunarodnog izaslanika Lahdara Brahimija za okončanje sukoba u Siriji i istakla važnost uloge Savjeta bezbjednosti UN od koga očekuje da razmotri mogućnost da pred Međunarodnim krivičnim sudom bude suđeno za zločine protiv čovječnosti počinjene u Siriji.

Od početka ustanka protiv režima sirijskog predsjednika, za 21 mjesec je poginulo 60.000 ljudi, navodi se u najnovijem izvještaju UN.
03 januar/siječanj 2013
03 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.