Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 19:28 CET

  Vazduh u Sarajevu 6 puta zagađeniji od dozvoljenog

  03.01.2013

  Vazduh u Sarajevu je među najzagađenijim u regionu, a razlog tome je povećano korišćenje uglja lošeg kvaliteta i veliki broj automobila na ulicama, upozorio je Hidrometeorološki zavod Federacije Bosne i Hercegovine.

  Sarajlije bi, "ukoliko uskoro ne padne kiša ili ne bude jakog vetra, mogle da imaju velikih problema", rekao je listu Dnevni avaz stručnjak za kvalitet vazduha pri Federalnom zavodu, Martin Tais.

  Tolerantna dnevna vrednost najsitnijih lebdećih čestica je 72 mikrograma čestica po kubnom metru, a u Sarajevu je izmereno čak 470.
   
  "Najveći uzrok pojave prašine su automobili", izjavio je Tais.

  Prema njegovim rečima, veliki problem je i čadj, odnosno ugalj lošeg kvaliteta, zbog čega je povećana koncentracija sumpordioksida u vazduhu, "što ranije nije bio slučaj".

  Na zrak pun vlage i toksičnih materija upozoravaju i zvaničnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i pozivaju gradjane da ograniče kretanje i da preko usta i nosa obavezno stavljaju šal.

  Zbog guste magle i smoga smanjena je vidljivost u Sarajevu, zbog čega je otežan avio saobraćaj, a mnogi letovi su poslednjih dana odgođeni.
  03 januar/siječanj 2013
  03 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.