Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:50 CET

  Premijeri Češke i Slovačke uvereni da je raspad ČSSR bio neizbežan

  01.01.2013
  Premijeri Slovačke i Češke Robert Fico i Petr Nečas složno su u utorak u specijalnom programu Češke televizije, povodom 20. godišnjice raspada Čehoslovačke, ocenili da je razlaz bio neminovan, a da zahvaljujući članstvu u EU i NATO obe zemlje sarađuju sada gotovo kao da su jedna država, javlja dopisnica Bete.

  "Referendum o podeli Čehoslovačke ne bi tada doneo ništa dobro, vodio bi samo ka još većim problemima i eskalaciji tenzija između dva naroda", kazao je Nečas.

  Češki premijer je istakao da je plišani razvod tada bio ispravan, i jedini moguć, a Fico se složio da je stanje u zajedničkoj federaciji dalje bilo neodrživo i da bi do podele kad tad došlo.

  "Drago mi je što smo pokazali svetu da mirno i bez svađa može da se podeli jedna država", kazao je Fico.

  Slovački premijer kao glavni gubitak za obe zemlje u raspadu Čehoslovačke vidi to što bi zajedno Česi i Slovaci imali veću vagu na međunarodnoj sceni.

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.