Dostupni linkovi

U Rusiji stupio na snagu sporni zakon o usvajanju dece


Ruski zakon koji Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu stupio je 1. januara na snagu, a predstavnici opozicije su u znak protesta najavili demonstracije za 13. januar u Moskvi.

Jedan od organizatora demonstracija, novinar Aleksandar Riklin je rekao da će protestna šetnja, biti organizovana u centru Moskve, i završena ispred ruske Dume.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 28. decembra sporni zakon koji mnogi smatraju jednim od najneprijateljskijih odluka Moskve prema Vašingtonu. Zakon je 25. decembra usvojio Gornji dom ruskog parlamenta,

Savet federacije kao odgovor na "zakon Magnitskog" koji je usvojio američki Kongres. "Zakon Magnitskog" je Kongres usvojio kako bi uveo sankcije za više od 60 ruskih činovnika koji su, po oceni Vašingtona, krivi za smrt pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru i za kršenje ljudskih prava u Rusiji.

Prema podacima SAD, od 1999. do 2011. godine američke porodice usvojile su više od 45.000 ruske dece. Stupanjem zakona na snagu dovedena u pitanje sudbina dece čija je procedura usvajanja u toku.
XS
SM
MD
LG