Petak, 06. maj/svibanj 2016, 18:52 CET

  Merkelova najavila teška vremena

  31.12.2012

  Nemačka kancelarka Angele Merkel ocenila je u novogodišnjem obraćanju da će privredno okruženje u 2013. godini postati još teže i poručila Nemcima da to ne treba da ih demorališe, već - stimuliše.

  Merkelova je, kako prenose nemački mediji, naglasila da je Nemcima za njihovo zajedništvo i blagostanje potreban pravi balans i da to, koliko je taj balans važan, pokazuje i evropska dužnička kriza, koja, prema mišljenju kancelarke, ni iz bliza nije savladana. '

  "To je i zato, jer svet iz krize u 2008. godini nije dovoljno naučio'', ocenila je Merkelova i istakla da u socijalnoj tržišnoj privredi država mora biti čuvar reda.

  Ona je ukazala i na ljude čija je sudbina privukla njenu pažnju, na uspehe nauke i istakla da nauka i istraživanje ne donose zemllji samo personalne trijumfe, već i otvaraju nova radna mesta.

  ''Ako mi nešto možemo, što drugi nisu u stanju, tada ćemo imati blagodstanje'', rekla je Merkleova i naglasila da će zbog toga, kao nikada do sada, biti puno investirano u obrazovanje i istraživanje.

  Ona je najavila da se Nemačka priprema na demografske promene i pohvalila angažman ljudi.

  Ona je poželela građanima Nemačke da sledeća godina bude godina u kojoj će oni pokazati više jačine-svoje zajedništvo i sposobnost za nove ideje koje, kako je istakla, Nemačkoj daje snagu u privredi.
  31 decembar/prosinac 2012
  31 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.