Subota, 23. maj/svibanj 2015, 13:53 CET

Merkelova najavila teška vremena

31.12.2012

Nemačka kancelarka Angele Merkel ocenila je u novogodišnjem obraćanju da će privredno okruženje u 2013. godini postati još teže i poručila Nemcima da to ne treba da ih demorališe, već - stimuliše.

Merkelova je, kako prenose nemački mediji, naglasila da je Nemcima za njihovo zajedništvo i blagostanje potreban pravi balans i da to, koliko je taj balans važan, pokazuje i evropska dužnička kriza, koja, prema mišljenju kancelarke, ni iz bliza nije savladana. '

"To je i zato, jer svet iz krize u 2008. godini nije dovoljno naučio'', ocenila je Merkelova i istakla da u socijalnoj tržišnoj privredi država mora biti čuvar reda.

Ona je ukazala i na ljude čija je sudbina privukla njenu pažnju, na uspehe nauke i istakla da nauka i istraživanje ne donose zemllji samo personalne trijumfe, već i otvaraju nova radna mesta.

''Ako mi nešto možemo, što drugi nisu u stanju, tada ćemo imati blagodstanje'', rekla je Merkleova i naglasila da će zbog toga, kao nikada do sada, biti puno investirano u obrazovanje i istraživanje.

Ona je najavila da se Nemačka priprema na demografske promene i pohvalila angažman ljudi.

Ona je poželela građanima Nemačke da sledeća godina bude godina u kojoj će oni pokazati više jačine-svoje zajedništvo i sposobnost za nove ideje koje, kako je istakla, Nemačkoj daje snagu u privredi.
31 decembar/prosinac 2012
31 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.