Dostupni linkovi

Svjetske burze pale zbog rizika od 'fiskalne litice'


Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o smanjenju proračuna, pa je rizik od 'fiskalne litice' i recesije američkoga gospodarstva sve veći.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,9 posto, na 12.938 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, zaronivši na 1.402 boda. Nasdaq indeks potonuo je pak 2 posto, na 2.960 bodova.

Cijene dionica pale su pet dana zaredom, što je najdulji negativni niz u posljednja tri mjeseca, jer se ne nazire rješenje proračunskih problema SAD-a.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i republikanci u Kongresu nisu ni prošloga tjedna napredovali u pregovorima o mjerama za smanjenje proračunskog manjka. Zbog toga prijeti automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine koje bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

'Fiskalna litica' već je tjednima u fokusu ulagača, pa na smjer tržišta ne utječu ni dobri makroekonomski podaci koji upućuju na jačanje gospodarstva.
XS
SM
MD
LG