Ponedjeljak, 08. februar/veljača 2016, 05:02 CET

  Kremirana žrtva brutalnog silovanja u New Delhiju

  30.12.2012
  Tijelo mlade Indijke, koja je bila žrtva brutalnog grupnog silovanja u New Delhiju, kremirano je.

  Ceremonija je održana nekoliko sati nakon što je avion, koji je iznajmila indijska vlada, dovezao tijelo djevojke iz Singapura gdje je preminula zadobijenih povreda.

  Studentkinja medicine (23), koja je brutalno pretučena silovana je više sati i izbačena iz autobusa u pokretu u New Delhiju. Ona je avionom 26. decembra prebačena u Singapur radi dalje njege.

  Nekoliko hiljada ljudi jučer je prisustvovalo mirnim protestima, održanim širom Indije, sa zahtjevom za veću zaštitu žena.

  Održane su i ceremonije paljenja svijeća radi žalosti za mladom ženom i izražena je tuga i bijes zbog njene smrti.

  Indijski premijer Manmohan Sing i predsjednik vladajuće Kongresne stranke Sonia Ghandi bili su na aerodromu, gdje su dočekali avion sa posmrtnim ostacima djevojke.

  Prema informacijama vlade broj prijavljenih slučajeva silovanja u Indiji povećan je za gotovo 17 posto u periodu od 2007. do 2011. godine.
  30 decembar/prosinac 2012
  30 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.