Dostupni linkovi

Umrla silovana Indijka, policija na ulicama Nju Delhija


Mlada Indijka koja je ranije ovog mjeseca silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je sinoć u bolnici u Singapuru, a indijske vlasti pozvale su na smirenost sunarodnike, koji su u znak protesta izašli na ulice.

Dvadesettrogodišnja Indijka, koju su šestorica muškaraca silovala i pretukla u autobusu u pokretu, umrla je u bolnici Maunt Elizabet, gdje je posljednja dva dana liječena zbog teških povreda unutrašnjih organa.

Policija je uhapsila šest muškaraca zbog sumnje da su 16. decembra silovali studentkinju u autobusu u pokretu. Napadači su nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama, čak i pored policijskih punktova. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu.

Taj događaj izazvao je masovne proteste u Nju Delhiju i drugim indijskim gradovima na kojima je od vlade traženo da stane na kraj svakodnevnom maltretiranju žena. Demonstranti su tražili i smrtnu kaznu ili kastraciju za silovatelje, koji po zakonu mogu da budu osuđeni na doživotnu robiju.

U jutrošnjem saopštenju šef policije Nju Delhija Neradž Kumar pozvao je na smirenost, pošto je stanovništvo počelo da se okuplja nakon vijesti o smrti silovane Indijke. Policija je zabranila pristup gradskoj četvrti u kojoj se nalaze sjedište vlade i predsjedništvo.
XS
SM
MD
LG