Subota, 06. februar/veljača 2016, 21:34 CET

  Čile: Hapšenja bivših vladinih zvaničnika zbog ubistva Viktora Hare

  28.12.2012
  Sud u Čileu naredio je hapšenje osam bivših vladinih zvaničnika zbog ubistva Viktora Hare, popularnog pjevača i političkog aktivistu, koji je brutalno ubijen nekoliko dana nakon vojnog udara 1973. godine, predvođenog Augustom Pinočeom.

  Hara, popularni muzičar, odveden je u jedan sportski centar u Santjagu, gdje je danima mučen i na kraju ubijen.

  Njegovo tijelo pronađeno je nekoliko dana kasnije na ulici čileanske prijestonice sa 44 rane od metka. Kako je kasnije utvrđeno, Hara je umro 16. septembra 1973. godine, javio je BBC.

  Dvojica umiješanih - Ugo Sančez Marmonti i Pedro Barijentos Nunjez optuženi su za ubistvo. Barijentos Nunjez, pod nadimkom Princ, za kojim je sudija izdao međunarodnu potjernicu jer živi u SAD, negirao je umiješanost u ovaj zločin.

  Nedavno je penzionisani čileanski sudija Vrhovnog suda izjavio je da je bivši predsjednik Augusto Pinoče znao sve o zločinima tajne policije tokom diktature.
  28 decembar/prosinac 2012
  28 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.