Subota, 30. april/travanj 2016, 09:09 CET

  Statua Hitlera koji se moli izazvala podeljene reakcije

  28.12.2012

  Statua nacističkog lidera Adolfa Hitlera kako se moli na kolenima u bivšem Varšavskom getu, mestu gde je ubijen veliki broj Jevreja i odakle je poslat u logore smrti u vreme njegovog režima u Drugom svetskom ratu, izazvala je različita reagovanja.

  Rad pod nazivom "On" italijanskog umetnika Maurucija Katelana privlači veliki broj posetilaca otkad je izložba otvorena prošlog meseca, ali kod mnogih je izazvala ljutita reagovanja.

  Centar "Simon Vizental" osudio je postavljanje ovog umetničkog dela u bivšem getu kao "bezosećajnu provokaciju koja vređa uspomenu na Jevreje žrtve nacista".

  Ipak, mnogi drugi ga hvale, rekavši da ima snažan emotivan uticaj koji gledaoce prisiljava da se suoče sa prirodom ljudskog zla. Čak je i glavni poljski rabin Mihael Šudrič rekao da skulptura može da ima određenu edukativnu vrednost.

  Kritičari kažu da sama skulptura u umetničkom smislu postavlja pitanje da je Hitler tražio oproštaj za svoja nedela da li bi mu Bog oprostio.

  Stefan Edlis, rođeni Bečlija koji je preživio holokaust i koji je sada poznati američki kolekcionar, smatra da je delo fantastično.

  „Kada ljudi vide Hitlera kako kleči ostanu bez teksta. Mnogi su bili u suzama, zaprepašteni. Efekat je fascinantan, i na stranu politika, ovo je prvenstveno umetničko delo”, rekao je on.
  28 decembar/prosinac 2012
  28 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.