Petak, 27. novembar/studeni 2015, 21:53 CET

Delor: London gleda samo svoj interes

28.12.2012

Velika Britanija  mogla bi da napusti EU i umesto toga uđe u neku drugu vrstu partnerstva sa ovim političkim i ekonomskim blokom, rekao je bivši predsednik Evropske komisije Žak Delor.

"Britanci gledaju samo svoj ekonomski interes i ništa drugo. Mogli bismo im ponuditi neku drugu vrstu partnerstva", rekao je Delor u intervjuu nemačkom dnevniku "Handelsblat".

Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za izlazak te zemlje iz EU, jer smatraju da se Brisel meša u njihova domaća pitanja i da se razbacuje novcem u vreme kada se uvode mere štednje.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je pod pritiskom evroskeptika iz Konzervativne stranke, rekao je tokom prošlog meseca da podržava britansko članstvo u EU, ali da želi "novi dogovor" koji podrazumeva odustajanje od ključnih pitanja.

U ranijem intervjuu za britanski dnevnik "Gardijan" predsednik Evropskog savjeta Herman van Rompej rekao je da bi slični predlozi mogli dovesti do raspada EU.

Delor je naglasio da, ukoliko trend britanske podrške ne bude išao u u pravcu veće integracije u Evropu, “i dalje možemo biti prijatelji, ali na različitim osnovama”.

Prema njegovim rečima, može se zamisliti forma kao što su evropska ekonomska oblast  ili sporazum  o slobodnoj trgovini.

"Britanija je strateški i veoma važan partner i treba to i da ostane uz određene privilegije", zaključio je Delor.

Britanija je postala članica EU 1973. godine.
28 decembar/prosinac 2012
28 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.