Subota, 07. maj/svibanj 2016, 02:29 CET

  Abas: Pregovori ili raspuštam PU

  28.12.2012

  Palestinski predsednik Mahmud Abas kaže da će raspustiti Palestinsku upravu ako Izrael ne napravi korak ka obnovi mirovnih pregovora nakon izbora 22. januara.

  On je intervjuu za "Haarec" rekao da, ako se to ne desi, on će punu odgovornost za okupiranu Zapadnu obalu preneti na izraelsku vladu.

  "Ako nema napretka nakon izbora, ja ću uzeti telefon i pozvati (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua. Kazaću mu ... sedite u stolicu umesto mene, uzmite ključeve i bićete odgovorni za Palestinsku upravu", kazao je Abas.

  Bivši šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je, međutim, danas da će islamistički Hamas preuzeti vlast na Zapadnoj obali ako Abas, vođa rivalskog Fataha, ostane na vlasti.

  On je dodao da će povratak pregovorima biti moguć samo ako se Abas povuče.

  Pregovori su u zastoju od septembra 2010. godine. Palestinska strana neće da se vrati za pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Izrael pak traži da ne bude preduslova.

  Nakon nedavnog de fakto priznanja palestinske državnosti u UN, Izrael je u znak odmazde najavio izgradnju hiljada novih domova za jevrejske naseljenike.
  28 decembar/prosinac 2012
  28 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.