Dostupni linkovi

Kina pooštrila kontrolu Interneta



Kina je danas pooštrila kontrolu na internetu uvođenjem novih pravila kojima se od korisnika interneta traži da se registruju pod pravim imenom.

Kineski parlament usvojio je te mere na kraju petodnevne sednice Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa, posle brojnih komentara na internetu u kojima su građani kritikovali kineske zvaničnike zbog umešanosti u korupciju i prevare.

Obavezna registracija pod pravim imenom narušiće status interneta kao slobodnog foruma na kojima se mnogi, često anonimno, žale na zloupotrebe u vlasti.

Vlada tvrdi da je cilj novih pravila zaštita ličnih podataka korisnika interneta i suzbijanje zloupotreba kao što je neželjena elektronska pošta.

Odluka o jačanju zaštite onlajn podataka, koja ima istu pravnu snagu kao zakon, doneta je radi "osiguranja bezbednosti internet informacija, zaštite prava i interesa građana, pravnih entiteta i drugih organizacija i zaštite nacionalne bezbednosti i interesa javnosti", prenela je agencija Sinhua navode iz tog propisa.

Internet provajderi će od sada morati od korisnika da traže prava imena i druge lične podatke pre nego što im dozvole da javno postavljaju informacije i prilikom potpisivanja ugovora o pristupu Internetu, fiksnim telefonskim linijama ili za mobilne telefone.

Od provajdera se zahteva i da odmah zaustave prenos nelegalnih podataka kada ih primete i da preduzmu odgovarajuće mere, koje uključuju uklanjanje tih informacija i čuvanje evidencija, kao i prijavljivanje nadležnim vlastima.

Radi sprečavanja neželjene pošte (spam), zabranjeno je i slanje komercijalnih poruka na privatne mejlove i telefone bez pristanka vlasnika.
XS
SM
MD
LG