Dostupni linkovi

Hollande traži veće mjere sigurnosti za Francuze u Centralnoafričkoj Republici


Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je zatražio veće mjere sigurnosti za francuske državljane u Centralnoafričkoj Republici, nakon što su u toj zemlji izbili protesti u kojima se Francuska, kao bivša vladajuća kolonijalna sila, osuđuje zbog toga što nije pomogla u zaustavljanju pobunjeničke ofanzive.

On je pozvao i na zaštitu francuske ambasade u prijestonici Banguiju, koju su u srijedu ujutro napali demonstranti cijepajući francusku zastavu, saopćeno je iz Jelisejske palate, prenosi AFP.

Nekoliko stotina demonstranata, bliskih vlastima, u srijedu je ispaljivalo projektile u pravcu francuske ambasade, osuđujući pasivnost bivše kolonijalne sile pred napredovanjem pobunjeničke koalicije Seleka.

Demonstranti su ranije, u znak protesta, sjedili ispred američke ambasade u Banguiju.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian, kome je Hollande uputio zahtijev za bolju zaštitu Francuza i ambasade u Centralnoj Africi, rekao je da je francusko diplomatsko predstavništvo "osigurano i da je ponovo uspostavljen red i mir", nakon što su intervenirali francuski vojnici.

Oko 1.200 francuskih državljana živi u toj zemlji bogatoj rudama, ali veoma siromašnoj, koju razdiru politička nestabilnost i loša uprava otkako je stekla nezavisnost 1960. godine.
XS
SM
MD
LG