Subota, 30. maj/svibanj 2015, 18:22 CET

Merkelovoj porasla popularnost u Njemačkoj

26.12.2012
Njemačka kancelarka Angela Merkel pred novu 2013. je popularnija nego što je ikada ranije bila, pošto je trenutno podržava 41 odsto birača. 

To je njen najbolji rezultat od marta 2006, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja ''Forsa''.

Prema toj anketi, njenim koalicionim partnerima - liberalima i dalje loše ide i oni bi dobili četiri odsto i tako ostali vanparlamentarna partija.

Politički protivnici Merkelove, njemačke socijaldemokrate s kancelarskim kandidatom Perom Štajnbrikom bi dobili nepromijenjenih 27 odsto glasova.

Zeleni bi dobili procenat manje nego u prošloj anketi, odnosno 13 odsto glasova, dok bi Ljevica, nastala spajanjem naslednika istočno-nemačkih komunista i stranke WASG osvojila nepromenjenih osam odsto glasova, a Pirati svega četiri odsto, što je nedovoljno za ulazak u Bundestag.

Devet mjeseci pred savezne izbore bi demohrišćani i liberali dobili ukupno 45 odsto glasova i tako bi imali prednost od pet odsto nad opozicionim blokom socijaldemokrata i partije Zeleni, ali ta statistička prednost demohrišćanima Merkelove ništa ne znači, jer liberali, prema današnjoj anketi, ne mogu preći cenzus od pet odsto za ulazak u Bundestag.
26 decembar/prosinac 2012
26 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Banja Lukai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
30.05.2015
Radio Slobodna Evropa u suradnji sa National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o najosjetljivijim temama koje tište mlade na Balkanu. Ovo je prva epizoda petog ciklusa Serijala u kojoj govore mladi iz Banje Luke. Srednjoškolci iz ovog bh. grada razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici, školi. Voditeljica i moderatorica je Remi, vokalistica benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.