Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 15:46 CET

  Vijesti

  Merkelovoj porasla popularnost u Njemačkoj

  26.12.2012
  Njemačka kancelarka Angela Merkel pred novu 2013. je popularnija nego što je ikada ranije bila, pošto je trenutno podržava 41 odsto birača. 

  To je njen najbolji rezultat od marta 2006, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja ''Forsa''.

  Prema toj anketi, njenim koalicionim partnerima - liberalima i dalje loše ide i oni bi dobili četiri odsto i tako ostali vanparlamentarna partija.

  Politički protivnici Merkelove, njemačke socijaldemokrate s kancelarskim kandidatom Perom Štajnbrikom bi dobili nepromijenjenih 27 odsto glasova.

  Zeleni bi dobili procenat manje nego u prošloj anketi, odnosno 13 odsto glasova, dok bi Ljevica, nastala spajanjem naslednika istočno-nemačkih komunista i stranke WASG osvojila nepromenjenih osam odsto glasova, a Pirati svega četiri odsto, što je nedovoljno za ulazak u Bundestag.

  Devet mjeseci pred savezne izbore bi demohrišćani i liberali dobili ukupno 45 odsto glasova i tako bi imali prednost od pet odsto nad opozicionim blokom socijaldemokrata i partije Zeleni, ali ta statistička prednost demohrišćanima Merkelove ništa ne znači, jer liberali, prema današnjoj anketi, ne mogu preći cenzus od pet odsto za ulazak u Bundestag.
  26 decembar/prosinac 2012
  26 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.