Subota, 04. juli/srpanj 2015, 12:08 CET

Iran se žali na novi kompjuterski napad

25.12.2012
U industrijskim postrojenjima na jugu Irana izvršen je novi napad opasnim kompjuterskim virusom "staksnet", prenijela je danas iranska agencija ISNA.

Šef lokalne službe civilne odbrane Ali Akbar Akavan izjavio je da su meta virusa bili elektrana i druga industrijska postrojenja u provinciji Hormozgan.

Akavan je rekao da su iranski kompjuterski stručnjaci uspješno zaustavili djelovanje ovog softverskog "crva".

Iran je ranije tvrdio da su virusi "staksnet" i "flejm" usmjereni na njegov vitalni naftni sektor, koji Islamskoj Republici donosi 85 odsto prihoda iz inostranstva.

Teheran tvrdi da su oba kompjuterska virusa djelo tajnog američko-izraelskog programa čiji je cilj destabilizacija iranskog nuklearnog programa.

Zapad sumnja da Iran u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu, a Teheran to demantuje i navodi da samo želi da proizvodi električnu energiju.
25 decembar/prosinac 2012
25 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.