Petak, 06. maj/svibanj 2016, 01:50 CET

  Egipatske sudije provjeravaju regularnost referenduma

  24.12.2012
  Egipatske sudije provjeravju u ponedjeljak prijavljene nepravilnosti s referenduma o novome ustavu na kojem su po svemu sudeći birači prihvatili novi temeljini dokument države.

  Protivnici ustava, čiji su tekst napisali uglavnom islamisti, a podupro predsjednik Muhamed Morsi, zatražili su punu istragu o, kako kažu, cijelom nizu nepravilnosti.

  Muslimansko bratstvo, islamistička stranka iz koje dolazi Morsi, objavila je da je 64 posto birača glasalo "za" novi ustav, iako se na referendum odazvala samo trećina od 51 milion građana s pravom glasa. Podaci opozicije su slični, ali oni tvrde da je glasanje bilo obilježeno zloupotrebama u oba kruga.

  Ustav bi trebao podvući crtu na razdoblje vladavine Hosnija Mubaraka, koji je svrgnut s vlasti prije gotovo dvije godine, i pružiti temelje za novu, stabilnu demokraciju.
  24 decembar/prosinac 2012
  24 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.