Nedjelja, 31. maj/svibanj 2015, 00:34 CET

Egipatske sudije provjeravaju regularnost referenduma

24.12.2012
Egipatske sudije provjeravju u ponedjeljak prijavljene nepravilnosti s referenduma o novome ustavu na kojem su po svemu sudeći birači prihvatili novi temeljini dokument države.

Protivnici ustava, čiji su tekst napisali uglavnom islamisti, a podupro predsjednik Muhamed Morsi, zatražili su punu istragu o, kako kažu, cijelom nizu nepravilnosti.

Muslimansko bratstvo, islamistička stranka iz koje dolazi Morsi, objavila je da je 64 posto birača glasalo "za" novi ustav, iako se na referendum odazvala samo trećina od 51 milion građana s pravom glasa. Podaci opozicije su slični, ali oni tvrde da je glasanje bilo obilježeno zloupotrebama u oba kruga.

Ustav bi trebao podvući crtu na razdoblje vladavine Hosnija Mubaraka, koji je svrgnut s vlasti prije gotovo dvije godine, i pružiti temelje za novu, stabilnu demokraciju.
24 decembar/prosinac 2012
24 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Banja Lukai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
30.05.2015
Radio Slobodna Evropa u suradnji sa National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o najosjetljivijim temama koje tište mlade na Balkanu. Ovo je prva epizoda petog ciklusa Serijala u kojoj govore mladi iz Banje Luke. Srednjoškolci iz ovog bh. grada razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici, školi. Voditeljica i moderatorica je Remi, vokalistica benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.