Srijeda, 02. decembar/prosinac 2015, 02:34 CET

Rusija traži da UN osudi otmice u Siriji

21.12.2012
Ruske vlasti saopštile su danas da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) nema pravo da mirno posmatra sve učestalije otmice stranih državljana u Siriji

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandr Lukashevič izjavio je na konferenciji za novinare da UN mora konačno reagovati na otmice stranih državljana koje se posljednjih dana dešavaju diljem Sirije.

Napomenuo je da redovno prate izvještaje u kojima se iznose podaci o slučajevima gdje se upućene prijetnje stranim državljanima i zvaničnicima diplomatskih predstavništava u Siriji.

“Vršimo snažan pritisak na UN da konačno reaguju na ovakve prijetnje. Ali, pojedine zemlje članice uporno tvrde da ne postoje prijetnje. Odbacuju svaki naš prijedlog da se riješi ovo pitanje”, kazao je Lukashevič.

Nedavno su oteta dva ruska i jedan talijanski državljanin koji u radili u privatnoj kompaniji u Siriji, iako je to zabranjeno prema Bečkom sporazumu iz 1961. godine.
21 decembar/prosinac 2012
21 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.