Petak, 06. maj/svibanj 2016, 15:06 CET

  SAD o mjerama za suzbijanje oružanih napada

  21.12.2012

  Dok građani Newtowna još sahranjuju žrtve masakra u kojem je prije sedam dana ubijeno dvadesetero osnovnoškolske djece, američki potpredsjednik Joe Biden okupio je radnu grupu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Nedavni pokolj pokrenuo je burnu raspravu o izmjenama zakona radi ograničavanja upotrebe oružja, što se smatra osjetljivim političkim pitanjem u Americi budući da ta zemlja ima snažnu kulturu individualnog posjedovanja oružja koja seže u samu bit ideje o ličnim slobodama.

  Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge dužnosnike kako bi na zahtjev predsjednika Baracka Obame izradili nacrt plana za suzbijanje oružanog nasilja.

  "Moramo iznaći sveobuhvatne mjere kako bi odgovorili na masovna ubojstva naše djece kakvo se dogodilo u Connecticutu", rekao je Biden, koji je kao senator bio autor zakona iz 1994. kojim se privremeno ograničavala upotreba jurišnog oružja.

  Obama je rekao da će podržati prijedlog zakona jedne demokratske senatorke o zabrani prodaje, proizvodnje, distribucije i uvoza određenih modela jurišnih pušaka.
  21 decembar/prosinac 2012
  21 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.