Dostupni linkovi

Obama traži da svi podrže kontrolu oružja


Američki predsjednik Barak Obama pozvao je Amerikance da nastave sa pritiskom na poslanike da pooštre zakone o oružju, poslije masakra u školi u Njutaunu.

Obama je uputio apel u video poruci, pošto je nekoliko stotina hiljada Amerikanaca potpisalo peticiju u kojoj se traži pooštravanje zakona o oružju. Peticiju je pokrenula Bijela kuća na svojoj internet stranici uz poziv na kontrolu distribucije i upotrebu oružja. "Potrebna mi je vaša pomoć", rekao je Obama u video poruci.

On je rekao da svi treba da uložimo napore - "i majke i očevi, ćerke i sinovi, policajci i odgovorni vlasnici oružja... da se organizujemo, kažemo šta imamo i pozovemo članove Kongresa ma koliko puta trebalo, da ustanemo i kažemo 'dosta' u ime sve naše dece".

Obama je od Kongresa zatražio da odobri zabranu prodaje u SAD poluautomatskog oružja (poput vojnog), i da se osigura da kupci oružja prethodno budu provjereni, čak i na prodajnim sajmovima oružja na kojima sada nema takvih ograničenja.

Amerikanci već godinama oklijevaju da uvedu veće restrikcije prilikom prodaje oružja, ali je masakr u Njutaunu promijenio mišljenja mnogih, pa Obama nastoji da stekne prednost u toj promjeni stava, navodi Rojters.
XS
SM
MD
LG