Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 06:50 CET

  Putin: Rusija ne štiti Asada, već želi mirovne pregovore

  20.12.2012
  Ruski predsednik Vladimir Putin distancirao se danas više nego ikada od svog dugogodišnjeg saveznika, sirijskog predsednika Bašara Asada, rekavši da razume da
  su u Siriji potrebne promene i da on ne štiti njenog predsednika.

  Putin je, medjutim, upozorio da bi napori da se Asad zbaci sa vlasti mogli da gurnu Siriju u još veće nasilje. On je istakao da Rusija nije promenila svoj stav i da veruje se gradjanski rat u Siriji može zaustaviti samo pregovorima.

  Putinova izjava usledila je samo nedelju dana nakn što je glavni ruski izaslanik za Siriju izjavio da Asadove snage gube kontrolu u zemlji. Iako je rusko ministarstvo spoljnih poslova pokušalo da ublaži tu izjavu, analitičari već dugo ukazuju da se Rusija pomirila sa odlaskom Asadovog režima.

  Rusija je, medjutim, do sada blokirala medjunarodna nastojanja da se pojača pritisak na režim Bašara Asada, što je izazvalo i optužbe da on uživa podršku Moskve.

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u više navrata je tvrdio da Rusija ne pomaže Asadu, što je danas energično učinio i Putin.
  20 decembar/prosinac 2012
  20 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.