Dostupni linkovi

Transparensi: CIK BiH je u službi vladajućih stranaka



Transparensi internešenal BiH saopštio je danas da su odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH pokazale da su "članovi te institucije u službi političkih stranaka na vlasti".

"To najbolje pokazuje činjenica da uprkos tome što je Služba za reviziju finansijskih izveštaja stranaka predložila novčano sankcionisanje SNSD sa 30.000 KM i SDP sa 15.000 KM, što su ujedno dve najveće kazne koje treba izreći za kršenje Zakona o
finansiranju političkih stranka u BiH za 2010. godinu, ova dva slučaja nisu ni razmatrana na poslednjoj sjednici CIK", saopštio je Transparensi.

"Umesto na stranke koje su počinile najveće prekršaje, CIK se usmerio na male i vanparlamentarne stranke", dodaje Transparensi i podseća da je ta institucija juče kaznila tri male stranke u BiH zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija.

Transparensi podseća i da je CIK početkom sedmice doneo odluku da obustavi postupak protiv premijera Federacije BiH i njegovog zamenika, Nermina Nikšića i Jerka Ivanković-Lijanovića, koji su prekšili zakon o sukobu interesa tako što su iskoristili svoje pozicije i
imenovali bliske srodnike na rukovodećim pozicijama u Javnom preduzeću Autoceste Federacije BiH.
XS
SM
MD
LG