Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 06:50 CET

  Češka: Donji dom Parlamenta usvojio nepopularne mjere štednje

  19.12.2012
  Donji dom češkog parlamenta usvojio je danas nepopularne mjere štednje, koje su u formi prijedloga prethodno ugrozile opstanak koalicione vlade desnog centra.

  Mjere su usvojene sa 102 glasa "za" i 88 "protiv", čime je poništen veto iz gornjeg doma. Poslanici su time podržali povećanje PDV-a za jedan odsto i poreza na najveće zarade za sedam procenata.

  Cilj ovih mjera je da se budžetski deficit spusti na manje od tri odsto društvenog proizvoda. Usvojeni paket mora da dobije potpis predsjednika Vaclava Klausa da bi stupio na snagu, prenio je AP.

  Donji dom parlamenta u septembru je odbacio prijedlog o povećanju PDV-a nakon što je šest poslanika vladajuće koalicije glasalo protiv te inicijative.

  Premijer Petr Nečas zatražio je da parlament ponovo glasa o predloženim mjerama i da to ujedno bude izjašnjavanje o povjerenju Vladi. U međuvremenu su tri poslanika, koji su ranije glasali protiv mjera štednje, podnijeli ostavke.
  19 decembar/prosinac 2012
  19 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.