Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 08:26 CET

Češka: Donji dom Parlamenta usvojio nepopularne mjere štednje

19.12.2012
Donji dom češkog parlamenta usvojio je danas nepopularne mjere štednje, koje su u formi prijedloga prethodno ugrozile opstanak koalicione vlade desnog centra.

Mjere su usvojene sa 102 glasa "za" i 88 "protiv", čime je poništen veto iz gornjeg doma. Poslanici su time podržali povećanje PDV-a za jedan odsto i poreza na najveće zarade za sedam procenata.

Cilj ovih mjera je da se budžetski deficit spusti na manje od tri odsto društvenog proizvoda. Usvojeni paket mora da dobije potpis predsjednika Vaclava Klausa da bi stupio na snagu, prenio je AP.

Donji dom parlamenta u septembru je odbacio prijedlog o povećanju PDV-a nakon što je šest poslanika vladajuće koalicije glasalo protiv te inicijative.

Premijer Petr Nečas zatražio je da parlament ponovo glasa o predloženim mjerama i da to ujedno bude izjašnjavanje o povjerenju Vladi. U međuvremenu su tri poslanika, koji su ranije glasali protiv mjera štednje, podnijeli ostavke.
19 decembar/prosinac 2012
19 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.