Petak, 06. maj/svibanj 2016, 13:11 CET

  Duma zabranila da građani SAD usvajaju rusku decu

  19.12.2012

  Ruska Državna Duma je danas u drugom čitanju izglasala zakon kojim se državljanima SAD zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije.

  Time je osporen bilateralni sporazum o usvajanju dece, potpisan u Vašingtonu 2011. godine.

  Zakon koji je uzdrmao rusku javnost, pa čak uneo otvorene nesuglasice u rusko rukovodstvo, zvanično je predložio predsednik Dume Sergej Nariškin iz Jedinstvene Rusije (JR).

  Članovi JR i prokremaljske partije u svojim izjavama nisu skrivali da je to odgovor na "zakon Magnitskog" kojim je Kongres uveo sankcije protiv više od 60 ruskih činovnika koji su, po oceni Vašingtona, krivi za smrt pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru i kršenje ljudskih prava u Rusiji.

  Komitet za Ustavno zakonodavstvo Dume predložio je da se usvojeni zakon zove "Zakon Dime Jakovljeva", po dečaku koji je je umro u SAD pre nekoliko godina jer ga je otac po vrućini ostavio u automobilu.

  Američki sud je potom odlučio da otac, Amerikanac, nije kriv, što je izazvalo kritike u Rusiji.

  Protiv zakona izjasnile su se mnoge javne ličnosti, uključujući i ministra spoljnih poslova Sergej Lavrova, koji ocenjuju da će naškoditi ruskoj deci bez roditeljskog staranja, posebno invalidima koji u Rusiji nemaju ni približno dobre uslove za život i lečenje, kao u SAD.
  19 decembar/prosinac 2012
  19 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.