Dostupni linkovi

U Egiptu se spremaju demonstracije protiv referenduma


U Egiptu su u toku pripreme za masovne demonstracije opozicije protiv navodne krađe glasova na referendumu o prijedlogu ustava, koji podržavaju Muslimansko bratstvo i
predsjednik Mohamed Morsi.

Demonstracije su zakazane za danas ispred predsjedničke palate i na trgu Tahrir u Kairu, kao i na trgovima širom zemlje. Ovo će biti prvi javni protest opozicije od kada je u subotu, 15. decembra, održan prvi krug glasanja u kom je ustav prema zvaničnim rezultatima
podržalo 56 odsto birača.

Grupe za zaštitu ljudskih prava zajedno sa opozicijom podnijele su žalbe na nepravilnosti prilikom glasanja, uključujući tu pojedine sudije za koje navode da su odugovlačile glasanje u izbornim jedinicama za koje se očekivalo da će biti protiv ustava.

Opozicija takođe navodi da su u nekim izbornim jedinicama, umjesto sudija koje bojkotuju referendum, nadzor glasanja protivzakonito vršili zaposleni na nižim položajima u pravosuđu.

Egipatsko pravosudno tijelo Državno vijeće najavilo je bojkot drugog kruga glasanja, 22. decembra, zbog neregularnosti u prvom krugu. Ovo tijelo je dalo 1.500 od 7.000 sudija za nadgledanje prvog kruga glasanja.
XS
SM
MD
LG