Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 21:08 CET

Obama podržava zakon o zabrani poluautomatskog oružja

18.12.2012
Američki predsjednik Barack Obama podržava napore senatorke Dijane Feinstein za ponovno uvođenje zabrane proizvodnje poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu, kao i svakog zakona kojim bi se prevazišli propusti u prodaji oružja, saopćila je u utorak Bijela kuća. 

"Jasno je da kao nacija nismo učinili dovoljno da se pozabavimo problemom nasilja vezanog za oružje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće James Carney. 

Carney je istakao da Obama "želi da pokrene (stvari) u narednim sedmicama", prenio je Reuters. 

Poslije stravičnog masakra u osnovnoj školi u Connecticutu u kome je ubijeno 20 djece, senatorka iz redova demokrata Diana Feinstein saopćila je u nedjelju da namjerava da predloži zakon kojim se zabranjuje proizvodnja poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu na prvom zasjedanju novog saziva Kongresa u januaru. 

"Predstavit ću (zakon) u Senatu i isti zakon bit će predstavljen u Predstavničkom domu, zakon o zabrani poluautomatskog oružja", rekla je senatorka iz Californije za TV stanicu NBC. 

Savezna zabrana poluautomatskog oružja koja je stupila na snagu 1994., istekla je 2004. i pokušaji da se ponovo oživi su doživjeli neuspjeh.
18 decembar/prosinac 2012
18 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.