Dostupni linkovi

Bugarska neće postavljati uslove za Srbiju


Bugarski ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je danas u Beogradu da Bugarska neće postavljati uslove za dalje napredovanje Srbije na putu ka EU.

"Ono što svaka zemlja mora da obavi na putu ka članstvu u EU je proces koji važi i za Srbiju i za Makedoniju", rekao je Mladenov poslije susreta sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivanom Mrkićem, odgovarajući na pitanje da li će Bugarska sporazumom o dobrosusjedskim odnosima usloviti dalje napredovanje Srbije ka EU, kao što je to učinila u slučaju Makedonije.

Mladenov i Mrkić danas su potpisali Protokol o razmjeni ratifikacionih dokumenata za sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Bugarske.

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić rekao je da su se on i Mladenov danas dogovorili da odmah pristupe izradi nacrta međudržavnog ugovora o dobrosusjedskim odnosima, kojima bi "skrojili sve buduće međusobne odnose".

Mrkić je dodao da se sporazum o dobrosusjedskim odnosima neće ticati samo položaja nacionalnih manjina, već da postoji još petnaestak vrlo važnih tema na kojima će se raditi.
XS
SM
MD
LG