Dostupni linkovi

Slabljenje, kolaps i preporod - tri scenarija obaveštajnog saveta SAD za EU


Evropska unija se neće raspasti i zadržaće važnu ulogu na svetskoj sceni do 2030. godine, ali ključno pitanje je da li će u budućnosti iskoristiti svu kolektivnu snagu koju poseduje, ocenjeno je u izveštaju američkog Nacionalnog obaveštajnog saveta, koji predviđa tri moguća scenarija za EU: slabljenje, kolaps i preporod.

U izveštaju "Globalni trendovi 2030: Alternativni svetovi" dodaje se da su i u političkom i ekonomskom smislu za Evropu ulozi veliki i da je budućnost EU "veoma nesigurna", objavljeno je na portalu EurActiv.com.

"Mada ne postoji konsenzus o budućem obliku i ulozi regiona, naši stručnjaci se slažu da neće ličiti na današnju Evropu", piše u izveštaju Nacionalnog obaveštajnog saveta, koji daje dugoročno strateško planiranje za američku obvaveštajnu zajednicu.

U izveštaju na 160 strana, objavljenom 7. decembra, ističe se da se evropska ekonomija, pored aktuelne krize u evrozoni, suočava i sa velikim strukturnim problemima.

Ukazuje se na pad produktivnosti u poslednjih 15 godina u poređenju sa drugim razvijenim ekonomijama, nedovoljno ulaganje u istraživanje i razvoj, veliki rast evropskih vlada u odnosu na njihove ekonomije, kao i na trend porasta starosne neravnoteže između radne snage i nezaposlenih građana.
XS
SM
MD
LG