Srijeda, 29. juli/srpanj 2015, 11:29 CET

Stručnjaci: Bivši turski predsednik Ozal nije žrtva trovanja

13.12.2012
Turgut Ozal, predsednik Turske koji je umro pre skoro 20 godina, nije žrtva trovanja, saopštili su tužioci danas u Ankari, potvrdivši da se medicinskom ekspertizom ostataka njegovog tela nije mogao utvrditi uzrok smrti.

"Prvobitna verzija je smrt od srčanog udara", potvrdio je poseban odbor tužilaca u svom prvom komentaru o rezultatu analize koju je sproveo Institut za sudsku medicinu u Ankari na telu bivšeg šefa države, umrlog 1993, a ekshumiranog oktobra ove godine.

Iako su nađene toksične supstance, njihova koncentracija odgovara onome što se posle smrti nađe u tkivu, kažu tužioci.
 
Izabran 1989, Ozal je zvanično umro od srčanog udara u svojoj 65. godini, tokom mandata. Od tada se umnožavaju glasine o uzroku njegove smrti.

Sadašnji predsednik Abdulah Gul je naredio istragu da bi se utvrdio uzrok smrti Ozala čija je porodica veruje da je bio otrovan. Ta istraga je juna ove godine zaključila da je bivši šef države umro u okolnostima koje su opisane kao "sumnjive" i preporučena je ekshumaciju tela.
13 decembar/prosinac 2012
13 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
25.07.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.