Dostupni linkovi

Vlasti Moskve zabranile protest opozicije u subotu


Gradska vlada Moskve saopštila je danas da neće dozvoliti održavanje mitinga povodom prve godišnjice demonstracija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali opozicioni lideri su naveli da nemaju namjeru da poštuju zabranu i da će ipak izaći na ulice ovog vikenda.

Tokom pregovora o planiranom protestnom maršu, grad Moskva je ponudio opozicionim liderima slične ili identične rute koje su koristili i u prošlosti, ali opozicija nije na to pristala, tražeći da joj bude dozvoljeno da maršira do centralnog gradskog Crvenog trga.

Agencija AP navodi da to nagovještava promjene u taktici obije strane, posle godinu dana uglavnom mirnih demonstracija, koje su ponekad okupljale i više od 100.000 ljudi, nezadovoljnih zbog Putinovog povratka na čelo države. Očekuje se da protest, zakazan za subotu, okupi mnogo manje ljudi, kao i da ga policija rasturi.

Od kako je Putin u maju preuzeo treći predsjednički mandat, parlament kojim dominira Kremlj, usvojio je seriju zakona protiv neistomišljenika vlasti.
XS
SM
MD
LG