Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 21:47 CET

London će platiti odštetu od 2,2 miliona funti libijskom disidentu

13.12.2012
Britanska Vlada pristala je da plati odštetu od 2,2 miliona funti libijskom disidentu Samiju al Sadiju i njegovoj porodici, koji tvrde da je obavještajna služba MI6 učestvovala u njegovom nelegalnom hapšenju i prebacivanju u Libiju.

Al Sadi i njegova porodica kažu da su prisilno prebačeni u Libiju 2004. godine, dok je zemljom još vladao pukovnik Moamer Gadafi.

Njihovi advokati navode da je isplatom okončana pravna akcija protiv Britanije, u kojoj je porodica Al Sadi tvrdila da je MI6 bio instrument za njihovo kidnapovanje, prenio je BBC.

Britanija se suočava sa još jednom tužbom povodom istog procesa nasilnog prebacivanja, koju je podnio drugi Libijac.

Al Sadi, koji je bio veliki Gadafijev protivnik, kaže da je bio primoran da se u Hong Kongu ukrca u avion sa svojom suprugom i četvoro djece, u okviru zajedničke britansko-libijske operacije.

Čitava porodica je prebačena u Libiju, a Al Sadi je uhapšen i mučen u zatvoru.

Optužbe o umiješanosti Britanije u ovaj slučaj pojavile su se tokom pobune protiv Gadafija, kada su u Libiji pronađeni dokumenti kojima se potvrđuje dogovor o transferu Al Sadijeve porodice.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova za sada nije komentarisalo slučaj.
13 decembar/prosinac 2012
13 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.