Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:41 CET

  Vijesti

  Evropski sud:Makedonija mora da obešteti El Masrija sa 60.000 eura

  13.12.2012
  Sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Makedoniji da isplati 60.000 eura njemačkom državljaninu libanskog porijekla Kaledu el Masriju (49), koji je tužio ovu zemlju zbog hapšenja i mučenja 23 dana u Skoplju 2003. godine.

  El Masri je potom predat agentima američke Centralne obavještajne agencije (CIA), koji su ga odveli u tajni zatvor u Avganistanu, gdje su ga dodatno mučili, javili su skopski mediji.

  Sud u Strazburu u presudi objavljenoj danas ocijenio je da je Makedonija odgovorna za torturu El Masrija, kako u samoj državi, tako i nakon njegove isporuke vlastima SAD u kontekstu protivpravne predaje.

  El Masri je tražio 300.000 eura oštete preko Suda za ljudska prava u Strazburu, a dobio je 60.000 eura, što je najveći iznos presude protiv Makedonije koju je izrekao ovaj sud.

  On je tužbu protiv Makedonije podnio 20. jula 2009. godine, a presuda je izrečena danas.

  Za slučaj El Masrija Makedonija je kritikovana u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Evropskom parlamentu.

  Amnesty International pozdravio je odluku Evropskog suda, ocjenjući da će imati dalekosežene posljedice, jer će ukinuti praksu nekažnjivosti tajnih programa CIA-e u evropskim državama.

  Uz AI saopštenju se pridružilo i Međunarodo udruženje pravnika.
  13 decembar/prosinac 2012
  13 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.