Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:15 CET

  Više od 100 zemalja priznalo novu sirijsku koaliciju

  12.12.2012

  Više od 100 zemalja priznalo je danas novu sirijsku opozicionu koaliciju, čime je otvoren put za veću humanitarnu, a možda i vojnu pomoć snagama koje se bore protiv
  režima predsednika Sirije Bašara el Asada, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

  On je konferenciju "Prijatelja sirijskog naroda" u Marakešu nazvao "izuzetnim napretkom", podsetivši da EU obnavlja svoj embargo na oružje Siriji svaka tri meseca, umesto na godišnjem nivou, kako bi sebi dala veći manevarski prostor, u skladu sa promenom situacije na terenu.

  Konferencija u Marakešu održava se dan nakon što je američki predsednik Barak Obama izjavio da je nova koalicija "legitiman predstavnik" svog naroda.

  Portparol sirijske opozicije Valid el Buni zatražio je danas na konferenciji "pravu podršku", a ne samo priznanje.

  Sirijska nacionalna koalicija, oformljena u novembru tokom konferencije u Dohi, pozvala je na veću međunarodnu pomoć, uključujući i vojnu.

  Saudijska Arabija je već na konferenciji najavila paket pomoći od 100 miliona dolara za sirijsku opoziciju.

  Zapadne zemlje su se uzdržavale od slanja oružja u Siriju, kako bi izbegle situaciju iz Libije, u kojoj je Zapad podržavao opozicione snage u građanskom ratu u kome je svrgnut lider Moamer el Gadafi, što je kasnije rezultiralo velikim brojem ekstremističkih grupa koje i danas deluju širom zemlje.

  Tokom građanskog rata u Siriji, od marta prošle godine, ubijeno je više od 40.000 ljudi, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava.
  12 decembar/prosinac 2012
  12 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.