Četvrtak, 03. septembar/rujan 2015, 17:09 CET

Urugvaj legalizovao gej brak

12.12.2012
Urugvajski poslanici Donjeg doma parlamenta danas su, nakon višečasovne debate, odobrili zakon kojim se legalizuju brakovi između osoba istog pola.

Zakon će sada biti prosleđen Senatu na glasanje, prenela je agencija AFP.

Poslanici Donjeg doma usvojili su zakon sa 81 glasom za, od ukupno 87 prisutnih, a nakon toga salom se prolomio aplauz oko 200 aktivista sa galerije.

Jedan od autora zakona Hulio Bango izjavio je da "ovo nije homoseksualni ili zakon o gej braku", već je to "mera za izjednačavanje institucije braka nezavisno od pola para".

Ovim aktom se želi postići reforma tako da "heteroseksualcima, homoseksualcima, lezbejkama i tranšeksualcima bude omogućen monogamni brak", a takođe je naglašena i "transformacija porodice kao institucije".

U Latinskoj Americi, brak između osoba istog pola legalizovan je u gradu Meksiko Sitiju od 2009. godine i u Argentini od 2010. godine.
12 decembar/prosinac 2012
12 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.