Srijeda, 27. maj/svibanj 2015, 09:46 CET

Urugvaj legalizovao gej brak

12.12.2012
Urugvajski poslanici Donjeg doma parlamenta danas su, nakon višečasovne debate, odobrili zakon kojim se legalizuju brakovi između osoba istog pola.

Zakon će sada biti prosleđen Senatu na glasanje, prenela je agencija AFP.

Poslanici Donjeg doma usvojili su zakon sa 81 glasom za, od ukupno 87 prisutnih, a nakon toga salom se prolomio aplauz oko 200 aktivista sa galerije.

Jedan od autora zakona Hulio Bango izjavio je da "ovo nije homoseksualni ili zakon o gej braku", već je to "mera za izjednačavanje institucije braka nezavisno od pola para".

Ovim aktom se želi postići reforma tako da "heteroseksualcima, homoseksualcima, lezbejkama i tranšeksualcima bude omogućen monogamni brak", a takođe je naglašena i "transformacija porodice kao institucije".

U Latinskoj Americi, brak između osoba istog pola legalizovan je u gradu Meksiko Sitiju od 2009. godine i u Argentini od 2010. godine.
12 decembar/prosinac 2012
12 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.