Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:12 CET

  Odloženo suđenje Jurišiću zbog bolesti

  12.12.2012
  Ponovljeno suđenje ratnom starješini policije BiH Iliji Jurišiću, zbog optužbi za ratni zločin i napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, koje je trebalo da bude nastavljeno u srijedu pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog bolesti Jurišića, javlja Tanjug. 
   
  On je na vrijeme obavjestio sud da iz zdravstvenih razloga ne može da dođe na suđenje, a naredno suđenje biće naknadno zakazano.
              
  Njemu se ponovo sudi zbog optužbe tužilaštva za ratne zločine da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.
   
  U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.
          
  Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.
   
  Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.
  12 decembar/prosinac 2012
  12 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.