Petak, 06. maj/svibanj 2016, 13:12 CET

  Panetta: Vjerujem da je Asad shvatio našu poruku

  11.12.2012
  Sirijska vlada usporila je pripreme za korištenje kemijskog naoružanja protiv pobunjenika, izjavio je danas američki ministar obrane Leon Panetta.

  "U ovom trenutku obavještajni izvori su jednoglasni u ocijeni da nema novih agresivnih koraka u tom pravcu", dodao je Panetta.

  Upitan da li vjeruje da je sirijski predsjednik Bašar al Asad poslušao upozorenja Zapada protiv upotrebe kemijskog oružja, Panetta je izjavio da "vjeruje da je on   shvatio poruku", koja je prema njegovim riječima "bila vrlo jasna".

  Američki dužnosnici  upozorili su prošloga tjedna da sirijske snage pripremaju nervni agens sarin za upotrebu u bombama.

  Vjeruje se da Sirija ima veliki arsenal kemijskog oružja, uključujući sarin i iperit. Budući da nije potpisnica Konvencije o kemijskom oružju iz 1993. godine, Sirija nije obavezna omogućiti medjunarodnu inspekciju.
  11 decembar/prosinac 2012
  11 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.