Utorak, 01. septembar/rujan 2015, 20:10 CET

Ministri odobrili jedinstveni patent EU

10.12.2012

Ministri Evropske unije za industriju odobrili su danas formiranje jedinstvenog evropskog patenta, planiranog već 30 godina, čime se omogućuje jačanje konkurentnosti evropskih preduzeća.

"To je istorijska odluka koja će podstaći inovacije i privredni rast", rekao je evropski komesar za unutrašnju trgovinu Mišel Barnije.

Danas, da bi patent bio evropski, mora ga proveriti i odobriti svaka od 27 država članica. Međutim, u Sjedinjenime Američkim Državama i u Kini registracija patenta se obavlja u samo jednom koraku.

To ima značajan uticaj na cenu evropskih patenata koji su 18 puta skuplji nego u SAD, i koštaju po 36.000 evra, a u SAD 2.000 evra. U Kini, cena regstracije patenta je samo 600 evra, rekao je Barnije.

Evropski patent je rezultat saradnje 25 zemalja EU, a Španija i Italija su odbile da učestvuju jer patenti neće biti prevedeni i na njihove jezike, već će biti samo na tri službena jezika EU: nemačkom, engleskom i francuskom.

Prvi evro-patent se očkuje iduće godine.
10 decembar/prosinac 2012
10 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.