Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 06:09 CET

  Ministri odobrili jedinstveni patent EU

  10.12.2012

  Ministri Evropske unije za industriju odobrili su danas formiranje jedinstvenog evropskog patenta, planiranog već 30 godina, čime se omogućuje jačanje konkurentnosti evropskih preduzeća.

  "To je istorijska odluka koja će podstaći inovacije i privredni rast", rekao je evropski komesar za unutrašnju trgovinu Mišel Barnije.

  Danas, da bi patent bio evropski, mora ga proveriti i odobriti svaka od 27 država članica. Međutim, u Sjedinjenime Američkim Državama i u Kini registracija patenta se obavlja u samo jednom koraku.

  To ima značajan uticaj na cenu evropskih patenata koji su 18 puta skuplji nego u SAD, i koštaju po 36.000 evra, a u SAD 2.000 evra. U Kini, cena regstracije patenta je samo 600 evra, rekao je Barnije.

  Evropski patent je rezultat saradnje 25 zemalja EU, a Španija i Italija su odbile da učestvuju jer patenti neće biti prevedeni i na njihove jezike, već će biti samo na tri službena jezika EU: nemačkom, engleskom i francuskom.

  Prvi evro-patent se očkuje iduće godine.
  10 decembar/prosinac 2012
  10 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.