Subota, 30. april/travanj 2016, 15:08 CET

  Rompej: Evropa mora da održi obećanje

  10.12.2012

  Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je danas u Oslu da Evropa mora da održi svoje obećanje o miru koji je, kako je istakao, i dalje krajnji cilj Unije.

  Rompej je to rekao na svečanosti uručenja Nobelove nagrade za mir u Oslu, koju su u ime EU, pored predsednika Evropskog saveta, primili predsednici Evropske komisije i Evropskog parlamenta Žoze Manuel Barozo i Martin Šulc.

  "Naravno, mir bi možda zavladao u Evropi bez unije. Možda. Nikada nećemo saznati. Ali, nikada ne bi bio istog kvaliteta. Trajni mir, ne hladni prekid vatre", rekao je Rompej.

  Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo obećao je da će braniti evro, simbol evropskog jedinstva.

  Evropska unija je saopštila da će novčani deo nagrade oko 930.000 evra uložiti u projekte za decu u ratnim zonama, dok će 18-karatna zlatna medalja i diploma biti ostati u evropskim institucijama.

  Evropska unija je dobila Nobelovu nagradu za mir za 2012. godinu zbog, kako je u oktobru saopštio Nobelov komitet, "šestodecenijskog doprinosa unapređenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi".
  10 decembar/prosinac 2012
  10 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.