Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 19:18 CET

Egipat: Demonstranti probili barikadu pred Mursijevom palatom

07.12.2012
Deseci hiljada egipatskih demonstranata probili su vojnu barikadu od bodljikave žice ispred predsjedničke palače u Kairu i pozvali su predsjednika Muhameda Mursija da "ode" dan nakon što, kako kažu, nije razmotrio zahtjeve opozicije.

Penjući se preko tenkova Republičke garde, demonstranti su pohrlili prema palači u petak naveče, prenio je AP.

U petak uveče više od 10.000 demonstranata okupilo se na trgu ispred predsjedničke palate, uzvikujući: "Mi želimo pad režima", slogan popularan tokom pobune koja je dovela do pada predsjednika Hosnija Mubaraka februara 2011.

Predsjednik Egipta Mohamed Morsi "može prihvatiti da odloži referendum" o prijedlogu Ustava koji je podijelio zemlju, rekao je u petak za AFP potpredsjednik Republike Mahmud Meki.

Morsi je spreman da razmotri odlaganje referenduma ako opozicija garantuje da neće dovesti u pitanje buduće održavanje refrenduma koji bi, po zakonu, trebalo da bude dvije nedjelje poslije podnošenja teksta budućeg ustava šefu države, rekao je Meki.

Predsjednik Morsi je u četvrtak uveče saopštio da ostaje pri odluci da referendum bude 15. decembra, iako opozicija traži otkazivanje jer smatra da budući ustav ne garantuje slobodu riječi i vjeroispovesti.

Opozicija zahtijeva od Morsija i da poništi svoj ukaz od 22. novembra, kojim je proširio svoja ovlašćenja.

Egipat je zbog spora potonuo u najgoru krizu od juna, kada je Morsi izabran za šefa države. Kriza je ove nedjelje prerasla u sukobe pristalica i protivnika Morsija u Kairu, uz sedam mrtvih i više od 600 ranjenih oko predsjedničke palate.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.