Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 10:02 CET

  Egipat: Demonstranti probili barikadu pred Mursijevom palatom

  07.12.2012
  Deseci hiljada egipatskih demonstranata probili su vojnu barikadu od bodljikave žice ispred predsjedničke palače u Kairu i pozvali su predsjednika Muhameda Mursija da "ode" dan nakon što, kako kažu, nije razmotrio zahtjeve opozicije.

  Penjući se preko tenkova Republičke garde, demonstranti su pohrlili prema palači u petak naveče, prenio je AP.

  U petak uveče više od 10.000 demonstranata okupilo se na trgu ispred predsjedničke palate, uzvikujući: "Mi želimo pad režima", slogan popularan tokom pobune koja je dovela do pada predsjednika Hosnija Mubaraka februara 2011.

  Predsjednik Egipta Mohamed Morsi "može prihvatiti da odloži referendum" o prijedlogu Ustava koji je podijelio zemlju, rekao je u petak za AFP potpredsjednik Republike Mahmud Meki.

  Morsi je spreman da razmotri odlaganje referenduma ako opozicija garantuje da neće dovesti u pitanje buduće održavanje refrenduma koji bi, po zakonu, trebalo da bude dvije nedjelje poslije podnošenja teksta budućeg ustava šefu države, rekao je Meki.

  Predsjednik Morsi je u četvrtak uveče saopštio da ostaje pri odluci da referendum bude 15. decembra, iako opozicija traži otkazivanje jer smatra da budući ustav ne garantuje slobodu riječi i vjeroispovesti.

  Opozicija zahtijeva od Morsija i da poništi svoj ukaz od 22. novembra, kojim je proširio svoja ovlašćenja.

  Egipat je zbog spora potonuo u najgoru krizu od juna, kada je Morsi izabran za šefa države. Kriza je ove nedjelje prerasla u sukobe pristalica i protivnika Morsija u Kairu, uz sedam mrtvih i više od 600 ranjenih oko predsjedničke palate.
  07 decembar/prosinac 2012
  07 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.