Četvrtak, 03. septembar/rujan 2015, 17:11 CET

Egipat: Demonstranti probili barikadu pred Mursijevom palatom

07.12.2012
Deseci hiljada egipatskih demonstranata probili su vojnu barikadu od bodljikave žice ispred predsjedničke palače u Kairu i pozvali su predsjednika Muhameda Mursija da "ode" dan nakon što, kako kažu, nije razmotrio zahtjeve opozicije.

Penjući se preko tenkova Republičke garde, demonstranti su pohrlili prema palači u petak naveče, prenio je AP.

U petak uveče više od 10.000 demonstranata okupilo se na trgu ispred predsjedničke palate, uzvikujući: "Mi želimo pad režima", slogan popularan tokom pobune koja je dovela do pada predsjednika Hosnija Mubaraka februara 2011.

Predsjednik Egipta Mohamed Morsi "može prihvatiti da odloži referendum" o prijedlogu Ustava koji je podijelio zemlju, rekao je u petak za AFP potpredsjednik Republike Mahmud Meki.

Morsi je spreman da razmotri odlaganje referenduma ako opozicija garantuje da neće dovesti u pitanje buduće održavanje refrenduma koji bi, po zakonu, trebalo da bude dvije nedjelje poslije podnošenja teksta budućeg ustava šefu države, rekao je Meki.

Predsjednik Morsi je u četvrtak uveče saopštio da ostaje pri odluci da referendum bude 15. decembra, iako opozicija traži otkazivanje jer smatra da budući ustav ne garantuje slobodu riječi i vjeroispovesti.

Opozicija zahtijeva od Morsija i da poništi svoj ukaz od 22. novembra, kojim je proširio svoja ovlašćenja.

Egipat je zbog spora potonuo u najgoru krizu od juna, kada je Morsi izabran za šefa države. Kriza je ove nedjelje prerasla u sukobe pristalica i protivnika Morsija u Kairu, uz sedam mrtvih i više od 600 ranjenih oko predsjedničke palate.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.