Srijeda, 29. juli/srpanj 2015, 19:57 CET

Vlada Holandije odobrila rakete 'patriot' za Tursku

07.12.2012
Vlada Holandije odlučila je danas da u Tursku pošalje dvije baterije raketnog sistema za protivvazdušnu odbranu „patriot“ i maksimum 360 vojnika, objavila je holandska novinska agencija ANP, pozivajući se na izjavu holandskog ministra inostranih poslova Fransa Timermansa.

Mjesto raspoređivanja ovih baterija biće dogovoreno sa Ankarom, ali i sa SAD i Njemačkom, dvije države članice NATO koje raspolažu ovim raketama, navela je agencija.

Turska, članica NATO-a, zvanično je 21. novembra zatražila od Alijanse da protivvazdušne baterije za obaranje raketa budu razmještene na 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom, zbog straha da bi režim Bašara al Asada mogao da upotrijebi hemijsko oružje protiv Turske, kao odmazdu za podršku opozicionim snagama u Siriji.

Alijansa je 4. decembra odobrila zahtjev, a dva dana kasnije njemačka vlada je dala zeleno svjetlo za raspoređivanje raketa "patriot" na tursko–sirijskoj granici i slanje svojih 400 vojnika kao mjeru zastrašivanja protiv prekograničnog širenja sukoba u Siriji.

Njemačka vojska je pod kontrolom Donjeg doma Parlamenta, pa  bi odluka o intervenciji trebalo da bude razmtarana između 12. i 14. decembra. Očekuje se da odobrenje Donjeg doma njemačkog Bundestaga neće biti problem, iako su neki poslanici, većinom Zeleni, protiv raspoređivanja zbog bojazni od izbijanja šireg regionalnog konflikta.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
25.07.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.