Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 10:03 CET

  Vlada Holandije odobrila rakete 'patriot' za Tursku

  07.12.2012
  Vlada Holandije odlučila je danas da u Tursku pošalje dvije baterije raketnog sistema za protivvazdušnu odbranu „patriot“ i maksimum 360 vojnika, objavila je holandska novinska agencija ANP, pozivajući se na izjavu holandskog ministra inostranih poslova Fransa Timermansa.

  Mjesto raspoređivanja ovih baterija biće dogovoreno sa Ankarom, ali i sa SAD i Njemačkom, dvije države članice NATO koje raspolažu ovim raketama, navela je agencija.

  Turska, članica NATO-a, zvanično je 21. novembra zatražila od Alijanse da protivvazdušne baterije za obaranje raketa budu razmještene na 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom, zbog straha da bi režim Bašara al Asada mogao da upotrijebi hemijsko oružje protiv Turske, kao odmazdu za podršku opozicionim snagama u Siriji.

  Alijansa je 4. decembra odobrila zahtjev, a dva dana kasnije njemačka vlada je dala zeleno svjetlo za raspoređivanje raketa "patriot" na tursko–sirijskoj granici i slanje svojih 400 vojnika kao mjeru zastrašivanja protiv prekograničnog širenja sukoba u Siriji.

  Njemačka vojska je pod kontrolom Donjeg doma Parlamenta, pa  bi odluka o intervenciji trebalo da bude razmtarana između 12. i 14. decembra. Očekuje se da odobrenje Donjeg doma njemačkog Bundestaga neće biti problem, iako su neki poslanici, većinom Zeleni, protiv raspoređivanja zbog bojazni od izbijanja šireg regionalnog konflikta.
  07 decembar/prosinac 2012
  07 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.