Srijeda, 02. septembar/rujan 2015, 06:25 CET

Holandija će poslati rakete Patriot na tursko-sirijsku granicu

07.12.2012
Holandija je odlučila u petak da pošalje "kratkoročno" u Tursku, na granicu sa Sirijom, dvije baterije raketa Patriot i 360 vojnika koji će njima rukovati, javila je holandska novinska agencija ANP koja se pozvala na holandskog ministra vanjskih poslova Fransa Timmermansa.

Precizno mjesto raspoređivanja ovih baterija treba odrediti u dogovoru s Ankarom, ali i sa SAD-om i Njemačkom, dvjema članicama NATO-a koje imaju takve rakete, izvjestio je isti izvor.

Turska je 21. novembra zatražila od članica Alijanse da rasporede rakete Patriot za protuzračnu odbranu koje mogu da unište u letu eventualne rakete iz Sirije. 

NATO je u utorak dao zeleno svjetlo potvrdivši da ima pristanak Washingtona, Berlina i Haaga, a onda je trebalo da tri zemlje članice NATO-a koje imaju Patriote odluče o broju baterija, datumu i trajanju raspoređivanja raketa.

Njemačka vlada je u četvrtak odobrila slanje dviju baterija raketa Patriot u Tursku i planirala raspoređivanje 400 vojnika Bundeswehra.

Pošto je njemačka vojska pod kontrolom donjeg doma parlamenta, ova intervencija treba da dobije odobrenje poslanika nakon glasanja između 12. i 14. decembra.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.