Subota, 04. juli/srpanj 2015, 10:28 CET

Počela izgradnja gasovoda Južni tok

07.12.2012
Gradnja novog gasovoda "Južni tok" počela je danas s ciljem da 2015. godine počne transportovanje ruskog gasa do 38 miliona domaćinstava na jugu Evrope.Početku gradnje u crnomorskom obalskom gradu Anapa prisustvovao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Gasovod će biti dug 2.400 kilometara i protezaće se preko Crnog mora i teritorija Srbije, Mađarske i Slovenije, do Italije.

Iza ovog projekta vrijednog više milijardi eura stoji ruski energetski gigant "Gasprom", koji je vlasnik 50 odsto akcija konzorcijuma koji rukovodi ovim poslom.

Ostalih 50 odsto podijeljeno je između italijanske kompanije "ENI", francuskog "EDF" i njemačke firme "BASF".

Gasovod će moći da transportuje 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a njegova gradnja biće dovršena 2015. godine po cijeni od minimalno 16 milijardi eura.

"Južni tok" će biti usklađen sa radom "Sjevernog toka", gasovoda koji je dovršen 2011. godine. Ovaj gasovod transportuje 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa preko Baltičkog mora do Njemačke i zapadne Evrope, pri čemu su zaobiđene Poljska i Ukrajina.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
27.06.2015
TV serijal 'Perspektiva' o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED (National Endowment for Democracy) nakon petog ciklusa pravi ljetnu pauzu. U naredna dva mjeseca u kolažnim emisijama moći ćete vidjeti interesantne detalje sa snimanja Serijala u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. Producent je Mebius film iz Sarajeva.