Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 01:59 CET

  UN zabrinute zbog sukoba u Egiptu

  07.12.2012
  Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj izrazila je danas uznemirenost zbog žrtava na protestima u Kairu, izazvanih spornim nacrtom ustava predsjednika Mohameda Morsija.

  Pilaj je rekla da pozdravlja Morsijev poziv na dijalog, ali da žali zbog tenzija izazvanih dekretima kojima je predsjednik sebi dao skoro apsolutnu moć, i spornog nacrta ustava koji je odobrila islamistička egipatska izborna komisija.

  Morsi je raspisao referendum o nacrtu ustava za 15. decembar.

  Pilaj je navela da nacrt ustava sadrži "neke veoma zabrinjavajuće propuste i dvoznačnosti, a u nekim oblastima zaštita je čak i manja nego u ustavu iz 1971. koji bi trebalo da zameni".

  Egipatske opozicione snage organizovale su prethodnih dana masovne demonstracije u kojima su se sukobile sa Morsijevim pristalicama iz vladajućeg Muslimanskog bratstva, a epilog svega je sedam mrtvih i najmanje 700 povrijeđenih.

  I američki predsjednik Barak Obama izrazio je u telefonskom razgovoru sa Morsijem "duboku zabrinutost" zbog nereda u Kairu.

  Morsi je opoziciju pozvao na dijalog ali su oni odbili njegov poziv i najavili nove proteste.
  07 decembar/prosinac 2012
  07 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.