Utorak, 01. septembar/rujan 2015, 18:10 CET

UN zabrinute zbog sukoba u Egiptu

07.12.2012
Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj izrazila je danas uznemirenost zbog žrtava na protestima u Kairu, izazvanih spornim nacrtom ustava predsjednika Mohameda Morsija.

Pilaj je rekla da pozdravlja Morsijev poziv na dijalog, ali da žali zbog tenzija izazvanih dekretima kojima je predsjednik sebi dao skoro apsolutnu moć, i spornog nacrta ustava koji je odobrila islamistička egipatska izborna komisija.

Morsi je raspisao referendum o nacrtu ustava za 15. decembar.

Pilaj je navela da nacrt ustava sadrži "neke veoma zabrinjavajuće propuste i dvoznačnosti, a u nekim oblastima zaštita je čak i manja nego u ustavu iz 1971. koji bi trebalo da zameni".

Egipatske opozicione snage organizovale su prethodnih dana masovne demonstracije u kojima su se sukobile sa Morsijevim pristalicama iz vladajućeg Muslimanskog bratstva, a epilog svega je sedam mrtvih i najmanje 700 povrijeđenih.

I američki predsjednik Barak Obama izrazio je u telefonskom razgovoru sa Morsijem "duboku zabrinutost" zbog nereda u Kairu.

Morsi je opoziciju pozvao na dijalog ali su oni odbili njegov poziv i najavili nove proteste.
07 decembar/prosinac 2012
07 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.